Top 100 Physiography of India MCQs for UPSC, PSC, SSC [PDF]

Top 100 MCQs on Physiography of India/Physical features of India for Competitive Exams like UPSC, State PSC, SSC, Railways, CDS, NDA & other exams.

Top 100 MCQs on Physiography of India


Physiography of India is an important part of Indian Geography and 3-5 questions are usually asked in most of the competitive exams from this portion. Here, we are providing you the Top 100 MCQs on Indian Physiography

Solving these questions will definitely boost your preparation level. We’ve also provided Free PDF compilation of these 100 questions at the of this article.

Q1. Name the passage which is used by pilgrims in Uttarakhand for Kailash Mansarovar Yatra

A. Pensy La

B. Kurdung

C. Banihal Pass

D. Lipu Lekh

Ans: D

 

Q2. Which of the following is the highest peak of South India?
A. Anaimudi
B. Dodabetta
C. Guru Shikhar
D. Mahendragiri

Ans: A

 

Q3. The longitudinal valley lying between lesser Himalaya and the __________ are known as Duns
A. Himadri
B. Himachal
C. Shiwaliks
D. Tibet

Ans: C

 

Q4. In which part of India are Patkai Bum hills located?
A. Southern part of India
B. Northern part of India
C. Eastern part of India
D. Western part of India

Ans: C

 

Q5. Kangra Valley is situated in the state of
A. Rajasthan
B. Himachal Pradesh
C. Arunachal Pradesh
D. Uttarpradesh

Ans: B

 

Q6. Consider the following statements regarding Andaman and Nicobar Islands

I. It enjoys an equatorial climate.
II. This is the only place in India where a volcano is located.
III. This is the only place in India where the coral bed is found.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. I, II and III

Ans: C

 

Q7. Which of the following region is famous for the lion-tailed macaque?

A. Eastern Ghats of Andhra Pradesh

B. Western Ghats of Kerala

C. Shiwalik Hills of Northern India

D. Hills of North-East India

Ans: B

 

Q8. Which one of the following lakes in India has the highest salinity?
A. Dal
B. Chilika
C. Wular
D. Sambhar

Ans: B

 

Q9. Which of the following is not a residual mountain?
A. Nilgiri Hills
B. Himalaya
C. Aravali
D. Rajmahal Hills

Ans: B

 

10. Which of the following is not correctly matched?
A. Sipki La            – Himachal Pradesh
B. Bombdi La        – Arunachal Pradesh
C. Nathu La           – Meghalaya
D. Zoji La              – Jammu & Kashmir

Ans: C

 

Q11. The Tropic of Cancer passes through which of the following states?
1. Gujrat
2. Chattisgarh
3. Uttar Pradesh
4. Jharkhand
Code:
A. 1, 2 and 4            

B. 1, 2, 3 and 4
C. 1, 3 and 4            

D. 2, 3 and 4

Ans: A

 

Q12. What is Kayal?
A. Terai Plain
B. Ganges Plain
C. Regur of Deccan Plateau
D. Lagoon of Kerala

Ans: D

 

Q13. Which of the following places of India experiences the highest atmospheric pressure during winter?
A. Jaisalmer
B. Leh
C. Chennai
D. Guwahati

Ans: B

 

Q14. Which of the following region is the very high-risk zone of earthquakes?

A. Central Indian Highland
B. Coastal Region
C. Himalayan Region
D. Indian Desert

Ans: C

 

Q15. The Andaman group of islands and the Nicobar group of islands are separated by which one of the following?
A. 8 degree channel
B. 10 degree channel
C. 12 degree channel
D. 13 degree channel

Ans: B

 

Q16. Which of the following passes links Lhasa with Ladakh?
A. Lanak La
B. Burzil
C. Babusar
D. Khyber

Ans: A

 

Q17. At which of the following hills the Eastern Ghats join the Western Ghats?
A. Palani Hills
B. Anaimudi Hills
C. Nilgiri Hills
D. Shervoroy Hills

Ans: C

 

Q18. Which of the following wetlands are designated as Ramsar Sites?
1. Chilka lake
2. Loktak
3. Keoladeo
4. Wullar lake
Code:
A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only
B. 1, 2 and 3

D. All of the above

Ans: D

 

Q19. Borra caved are situated on the East Coast of India in which of the following hills?
A. Horsley Hills
B. Nagari Hills
C. Aganthagiri Hill
D. Nallamala Hills

Ans: C

 

Q20. Which place is now known as ‘White Water’ in India?
A. Leh
B. Ladakh
C. Kargil
D. Siachen

Ans: D

 

Q21. The Gandikota canyon, also known as the grand canyon of India is located in?
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. West Bengal
D. Kerala

Ans: A

 

Q22. Banihal Pass is located in which of the following passes?
A. Ladakh
B. Zaskar
C. Pirpanjal
D. Great Himalayas

Ans: C

 

Q23. Arrange the following hill ranges in order from north to south:
1. Nallamala Hills
2. Nilgiri
3. Anaimalai
4. Cardamon Hills

Code:
A. 1, 4, 3, 2                

B. 1, 2, 3, 4

C. 2, 1, 3, 4                

D. 1, 2, 4, 3

Ans: B

 

Q24. What is the height of elevation of the Peninsular plateau?
A. 300 m
B. 250-500 m
C. 600-900 m
D. 150 m

Ans: C

 

Q25. Match the following:
Valley                                          State
(a) Dzukou Valley              1. Himachal Pradesh
(b) Yumthang Valley        2. Sikkim
(c) Neora Valley                3. Nagaland
(d) Sangla Valley              4. West Bengal

Code:

        (a)      (b)     (c)      (d)

A.       1        2        4        3
B.       1        4        2        3
C.       3        2        4        1
D.       3        4        2        1

Ans: C

 

Q26. Which of the following hills is a part of the Patkai range?
A. Cardamom Hills
B. Lushai Hills
C. Nandi Hills
D. Biligiriranga Hills

Ans: B

 

Q27. Which mountain range separates the Indo-Gangetic plain from Deccan Plateau?
A. The Sahyadri
B. The Himalayas
C. The Vindhyas
D. The Aravalis

Ans: C

 

Q28. Which of the following region we can see the Karewa formation?
A. Kashmir Himalayas
B. North-eastern Himalayas
C. Eastern Himalayas
D. Himachal-Uttaranchal Himalayas

Ans: A

 

Q29. Which is the longest beach in India?
A. Juhu Beach
B. Dandi Beach
C. Puri Beach
D. Marina Beach

Ans: D

 

Q30. Which of the following would have to be crossed to reach Sri Lanka from Nagercoil?

A. Sunda Strait

B. Gulf of Mannar

C. Palk Strait

D. Cook Strait

Ans: B

 

Q31. Which of the following is the youngest mountain range in India?

A. Himadri Range

B. Aravali Range

C. Western ghat

D. Vindhya Range

Ans: A

 

Q32. Valley of Kashmir is situated between
A. Kangara and Dhauladhar range
B. Pir-Panjal and Himadri ranges
C. Mahabharat and Dhauladhar ranges
D. Pir-Panjal and Mahabharat ranges

Ans: B

 

Q33. National Atlas and Thematic Mapping Organisation is located in
A. Dehradun
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Kolkata

Ans: D

 

Q34. Pachmarhi hill station is located in which of the following mountain ranges?
A. Aravali mountain range
B. Satpura mountain range
C. Pir Panjal mountain range
D. Shivalik mountain range

Ans: B

 

Q35. Indian Standard Time is calculated along a line of longitude passing through
A. 82° 30’E passing through Allahabad
B. 80° 30’E passing through Delhi
C. 88° 30’E passing through Kolkata
D. 84° 30’E passing through Nasik

Ans: A

 

Q36. The famous Kailash Manasarovar yatra passes through
A. Niti Pass
B. Lipulekh pass
C. Lampiya Dhura pass
D. Barahoti Pass

Ans: B

 

Q37. Which of the following hills serve as a connecting link between the Himalayas and Plains?
A. Tipra Hills
B. Morni Hills
C. Aravali Hills
D. Ambala Hills

Ans: B

 

Q38. In terms of longitude, the easternmost state of India is
A. Mizoram
B. Manipur
C. Nagaland
D. Arunachal Pradesh

Ans: D

 

Q39. The ‘Nine Degree Channel’ is associated with which of the following?

A. Indo China Border
B. Coastal Odisha
C. Lakshadweep Island
D. Andaman and Nicobar Islands

Ans: C

 

Q40. With which country India has the longest international boundary?

A. Nepal
C. Pakistan
C. China
D. Bangladesh

Ans: D

 

Q41. Which of the following Island of India has volcanic origin?
A. Barren
B. Car Nicobar
C. Little Nicobar
D. North Andaman

Ans: A

 

Q42. ________ is the highest mountain peak situated in India
A. Anaimudi
B. Kanchenjunga
C. Satpura
D. Mt. Everest

Ans: B

 

Q43. Which state doesn’t share its boundary with Myanmar?
A. Arunachal Pradesh
B. Manipur
C. Mizoram
D. Sikkim

Ans: D

 

Q44. The latitude which passes through Sikkim also passes through which state?
A. Rajasthan
B. Punjab
C. Himachal Pradesh
D. Jammu and Kashmir

Ans: A

 

Q45. Which Indian state has borders with three countries namely Nepal Bhutan and China?
A. Arunachal Pradesh
B. Meghalaya
C. West Bengal
D. Sikkim

Ans: D

 

Q46. At which of the following hills the Eastern Ghats join the Western Ghats?
A. Palani Hills
B. Anaimudi Hills
C. Nilgiri Hills
D. Shiveroy Hills

Ans: C

 

Q47. Indian Standard time is ahead of Greenwich mean time by
A. 6 hours
B. 5 hours 30 minutes
C. 4 hours 30 minutes
D. 3 hours 30 minutes

Ans: B

 

Q48. in which state is ‘Silent Valley’ or ‘Mook Ghati’ located?
A. Tamil Nadu
B. Goa
C. Jammu and Kashmir
D. Kerala

Ans: D

 

Q49. Among the following cities which one is nearest to the Tropic of Cancer?
A. Nagpur
B. Delhi
C. Kolkata
D. Jodhpur

Ans: C

 

Q50. In the Himalayas, the ‘Main Central Thrust (MCT) Separates
A. Lesser Himalaya and Outer Himalaya
B. Dun Valleys and Shiwaliks
C. Greater Himalayas and Trans Himalayas
D. Greater Himalaya and Lesser Himalaya

Ans: A

 

Q51.Which one among the following union territories in India is the smallest in geographical area?
A. Chandigarh
B. Puducherry
C. Dadra and Nagar haveli and Daman and Diu
D. Lakshadweep

Ans: D

 

Q52. The length of India’s coastline is about:
A. 5900 km
B. 6100 km
C. 7000 km
D. 7500 km 

Ans: D

 

Q53. India lies in the hemisphere:
A. Northern and eastern
B. Southern and eastern
C. Northern and western
D. Southern and western

Ans: A

 

Q54. Which of the following glaciers is not located in Karakoram Range?

A. Siachen

B. Hipsar

C. Baltoro

D. Sonapani

Ans: D

 

Q55. Arrange the following hills of southern India from north to south:

1. Nilgiri

2. Cardamom

3. Nallamala

4. Annamalai

Code:

A. 3-1-4-2

B. 4-3-1-2

C. 1-3-4-2

D. 1-2-3-4

Ans: A

 

Q56. Which of the following passes cuts through the Pir Panjal range and links Manali and Leh by road?

A. Rohtas Pass

B. Mana Pass

C. Niti Pass

D. Nathula Pass

Ans: A

 

Q57. Where is the Duncan Pass located?

A. South and Little Andaman

B. North and South Andaman

C. North and Middle Andaman

D. Andaman and Nicobar

Ans: A

 

Q58. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A. Miri Hills: Arunachal Pradesh
B. Mikir Hills: Assam
C. Lushai Hills: Mizoram
D. Abor Hills: Meghalaya

Ans: D

 

Q59.  In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located?
A. Sikkim
B. Himachal Pradesh
C. Jammu and Kashmir
D. Uttarakhand

Ans: C

 

Q60. What is the time lag from Gujarat to Arunachal Pradesh?
A. 3 hours
B. 1 hour
C. 2 hours
D. 3.5 hours 

Ans: C

 

Q61. Match the following:  

Place of Tourist             Interest State  

(a) Araku Valley             1. Andhra  Pradesh  

(b) Dalhousie                 2. Himachal  Pradesh  

(c) Kodaikanal               3. Kerala  

(d) Munnar                     4. Tamil Nadu

                                              5. Uttaranchal

                                              6. Uttar  Pradesh  

Code:

        (a)      (b)     (c)      (d)     

A.      6        3        1        5  

B.      1        2        4        3  

C.      1        3        4        5  

D.      6        2        1        3  

Ans: B

 

Q62. _______ in Himachal Pradesh is a famous tourist attraction.
A. Aghil Pass
B. Chang-La Pass
C. Mintaka Pass
D. Rohtang Pass

Ans: D

 

Q63. Which of the following passes connect Tawang with Lhasa?
A. Chankan Pass
B. Bum La Pass
C. Hpungan Pass
D. Kumjawng Pass

Ans: B

 

Q64. Daringbadi hill station is located in which state of India?
A. Odisha
B. Maharastra
C. West Bengal
D. Kerala

Ans: A

 

Q65. The ‘Diphu Pass’ which is the trijunction between India, Myanmar, and China is on this Border Line?
A. Durand Line
B. Palk Strait
C. McMohan Line
D. Radcliffe Line

Ans: C

 

Q66. The easternmost point of India is _____
A. Kibithu
B. Doulchara
C. Mokokchung
D. Wokha

Ans: A

 

Q67. Bhutan does not share its border with which Indian state?
A. West Bengal
B. Sikkim
C. Meghalaya
D. Arunachal Pradesh

Ans: C

 

Q68. The part of the Himalayas lying between Satluj and Kali rivers is known as __________
A. Punjab Himalaya
B. Nepal Himalayas
C. Kumaon Himalayas
D. Assam Himalayas

Ans: C

 

Q69. India has a land boundary of about _________ km.
A. 5200
B. 10200
C. 15200
D. 20200

Ans: C

 

Q70. The Patkai hills belong to which mountain ranges?
A. Himachal
B. Purvanchal
C. Himgiri
D. Hindu Kush

Ans: B

 

Q71. The northern plain of India is formed of ___________
A. Metamorphic soil
B. Igneous rocks
C. Alluvial soil
D. Old crystalline rocks

Ans: C

 

Q72. Beyond the _____________, the Himalayas bend sharply to the south and spread along the eastern boundary of India.
A. Zoji La Pass
B. Dihang gorge
C. Bhutan border
D. Nepal Border

Ans: B

 

Q73. India is the ______ largest country in the world in terms of area.
A. 3rd
B. 5th
C. 7th
D. 9th

Ans: C

 

Q74. China does not share its border with which Indian state?
A. Bihar
B. Arunachal Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Sikkim

Ans: A

 

Q75. Name the estuary on the border of India and Pakistan?
A. Daman Creek
B. Sir Creek
C. Karwar Creek
D. Mandovi Creek

Ans: B

 

Q76. The landmass of India has an area of ______ million square km.
A. 1.28
B. 2.28
C. 3.28
D. 4.28

Ans: C

 

Q77. Which of the following State is surrounded by Bangladesh from three sides?
A. Nagaland
B. Assam
C. Arunachal Pradesh
D. Tripura

Ans: D

 

Q78. The largest States of India in  the order of area are:
A. Rajasthan, Madhya Pradesh,  Maharashtra
B. Madhya Pradesh, Rajasthan,  Maharashtra
C. Maharashtra, Rajasthan, Madhya  Pradesh
D. Madhya Pradesh, Maharashtra,  Rajasthan

Ans: A

 

Q79. Which of the following pass has been created by the Indus river? 

A. Rohtang Pass
B. Nathula Pass
C. Baralachala Pass
D. Banihal Pass

Ans: D

 

Q80. Which is the lowest point in India? 

A. Kuttanad
B. Nanda Devi
C. Kanyakumari
D. Indira Point

Ans: A

 

Q81. Which plateau lies between the Aravali and the Vindhya ranges? 

A. Malwa plateau
B. Chhota Nagpur plateau
C. Deccan plateau
D. Peninsular plateau

Ans: A

 

Q82. Which name has been given to the foothills zone of the Himalayas?

A. Inner Himalayas
B. Central Himalayas
C. Middle Himalayas
D. Siwalik

Ans: D

 

Q83. In which part of India Dandakaranaya region is situated?
A. Northan
B. Eastern
C. Central
D. Western

Ans: B

 

Q84. The hill station of Coonoor is located in which one of the following states?
A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Tamil Nadu

Ans: D

 

Q85. The hill range that separates the state of Manipur from Nagaland is known as _________
A. Arakan Hills
B. Pataki Hills
C. Barail Hills
D. Manipur Hills

Ans: C

 

Q86. Jelep La pass is located in
A. Punjab Himalaya
B. Sikkim Himalaya
C. Kumaon Himalaya
D. Kashmir Himalaya

Ans: B

 

Q87.Which of the following coasts of India is located between Krishna delta and Cape Comorin?
A. Coromandel Coast
B. North Circar
C. Malabar Coast
D. Konkon Coast

Ans: A

 

Q88. Raman Peak is situated in
A. Andaman and Nicobar
B. Arabian Sea
C. Siwaliks
D. Zaskar range

Ans: B

 

Q89. The Andaman and Nicobar Islands are submerged parts of a mountain range called
A. Arakan Yoma
B. Pegu Yoma
C. Aksai Chin
D. Tien Shan

Ans: A

 

Q90. Which of the following passes connects Tawang with Lhasa?
A. Chankan Pass
B. Bum La Pass
C. Hpungan Pass
D. Kumjawng Pass

Ans: B

 

Q91. Varkala, Chowaa, Chavakkad and Nattika are beaches in the state of _____
A. Karnataka
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra

Ans: B

 

Q92. _______ is an important road link between Srinagar on the side and Kargil and Leh on the other side
A. Muling La
B. Shipki La
C. Zoji La
D. Qara Tag La

Ans: C

 

Q93. Daringbadi hill station is located in which state of India?
A. Odisha
B. Maharastra
C. West Bengal
D. Kerala 

Ans: A

 

Q94. Which of the following is the highest mountain peak in Maharashtra?
A. Salher
B. Taramati
C. Anjaneri
D. Kalsubai Shikhar

 Ans: D

 

Q95. The Sahyadri Mountains run from______to Kanyakumari, the southernmost part of India
A. Gujarat
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Ans: A

 

Q96. Which of the following is called the ‘Grand Canyon of India’?
A. Great Canyon of Gandikota
B. Chambal River Canyon
C. Gangani Grand Canyon
D. Laitlum Canyon

Ans: A

 

Q97. The northern plain of India is formed of ___________.
A. Metamorphic soil
B. Igneous rocks
C. Alluvial soil
D. Old crystalline rocks 

Ans: C

 

Q98. Beyond the _____________, the Himalayas bend sharply to the south and spread along the eastern boundary of India
A. Zoji La Pass
B. Dihang gorge
C. Bhutan border
D. Nepal Border 

Ans: B

 

Q99. Siachen Glacier is in_________ valley
A. Nubra
B. Kulu
C. Parbat
D. Kashmir

Ans: A

 

100. Near which scenic glacier is the Amarnath Cave situated?
A. Kolahoi
B. Siachen
C. Nunkun
D. Znaskar

Ans: A

 

Click Here to Download PDF

 

Related:

100+ Important Indian Geography MCQs

 

 

Leave a Comment