100+ MCQs on Indian Geography for Competitive Exams [PDF]

100+ MCQs on Indian Geography which will be extremely important for Competitive Exams like UPSC, State PSC, SSC, Railways, NDA, CDS & other exams.

100+ MCQs on Indian Geography

If you are preparing for any competitive exam then you must know that Indian Geography is a vital part of almost every competitive exam. With proper strategy and Practice, you can score maximum marks in this section.

To help you with that we’ve included here 100+ Important MCQs on Geography of India. Solve these Indian Geography Objective Questions to secure maximum marks in Indian Geography.


Q1. ‘Sundari’ tree is found in ______

A. Mangrove forest

B. Tropical deciduous forests

C. Himalaya Mountains

D. Tropical Rainforest

Ans: A

 

Q2. The Main Boundary Fault separates:

A. The Karakoram from the Greater Himalayas

B. The Greater Himalayas from the Lesser Himalayas

C. The Lesser Himalayas from the Shiwalik

D The Shiwalik from the Great Plains of India

Ans: C

 

Q3. The Asia’s largest fresh water  lake “Wular lake” is located in which state? 

A. Rajasthan 

B. Uttar Pradesh 

C. Punjab 

D. Jammu and Kashmir

Ans: D

 

Q4. _________ is the origin of the river Narmada? 

A. Satpura 

B. Brahmagiri 

C. Amarkantak 

D. Slopes of the Western Ghats 

Ans: C

 

Q5. Which among the following lakes is a salt water lake? 

A. Sambhar Lake 

B. Dal Lake 

C. Wular Lake

D. Chilka Lake 

Ans: A

 

Q6. Which among the following is India’s longest Peninsular River? 

A. Narmada

B. Krishna 

C. Godavari

D. Mahanadi 

Ans: C

 

Q7. Musi and Bhima are tributaries of _______ river

A. Brahmaputra

B. Mahanadi

C. Kaveri

D. Krishna

Ans: D

 

Q8. Baglihar Dam is constructed on which river?

A. Indus

B. Chenab

C. Sutlej

D. Ravi

Ans: B

 

Q9. Which set of the following biosphere reserves is included in the World Network of Biosphere Reserves?

A. Gulf of Mannar, Kanchenjunga, Nokrek and Seshachalam

B. Nlgiri, Nokrek,Panchmarhi and Seshachalam

C. Nilgiri, Nokrek, Panchmarhi and Panna

D. Gulf of Mannar, Nokrek, Panchmarhi and Simlipal

Ans: D

 

Q10. Majuli, the largest river island in the world is located in _____

A. Arunachal Pradesh

B. Assam

C. Nagaland

D. Uttar Pradesh

Ans: B

 

Q11. Which among the following sea ports does not have a natural harbour? 

A. Mumbai 

B. Cochin 

C. Marmagao

D. Paradeep 

Ans: C

 

Q12. Find out the region where there are not any significant coal resources?

A. Andhra Pradesh 

B. Bihar 

C. Chhattisgarh 

D. Maharashtra

Ans: D

 

Q13. Which one of the following mountain peaks is not correctly matched?

A. Dunagiri – Uttarakahand

B. Nimgiri – Orissa

C. Amarkantak – Madhya Pradesh

D. Kylas – Meghalaya

Ans: C

 

Q14. Which of the following regions is known for ‘Heavy Vehicles  Factory’? 

A. Bengaluru

B. Kolkata 

C. Hyderabad

D. Avadi

Ans: D

 

Q15. Which of the following states in India has the largest petrochemical complex? 

A. Maharashtra

B. Gujarat 

C. Assam

D. Bihar 

Ans: B

 

Q16. Which of the following is the correct order of locations of four oil refineries of India from west to east?

A. Koyali—Mathura—Barauni—Digboi

B. Koyali—Barauni—Mathura—Digboi

C. Koyali—Digboi —Barauni—Mathura

D. Digboi—Koyali—Barauni—Mathura

Ans: A

 

Q17. Which of the following states consumes highest quantity of fertilizer in India? 

A. Kerala

B. Punjab 

C. Tamil Nadu

D. Haryana 

Ans: B

 

Q18. Which one of the following iron and steel industries is not correctly matched?

A. Dolvi- Jharkhand

B. Vijayanagar – Karnataka

C. Burnpur- West Bengal

D. Diatari – Odisha

Ans: A

 

Q19. The Almatti dam project of the Krishna river was an issue between which states?

A. Karnataka and Andhra Pradesh

B. Karnataka and Goa

C. Andhra Pradesh and Tamil Nadu

D. Karnataka and Tamil Naduan

Ans: A

 

Q20. Which of the following is the right order in which these mountains occur as one goes from south to north India?

A. Doda Betta, Kamet, Dhupgarh, Mahabaleshwar

B. Doda Betta, Mahabaleshwar, Dhupgarh, Kamet

C. Dhupgarh, Kamet, Doda Betta, Mahabaleshwar

D. Dhupgarh, Mahabaleshwar, Doda Betta, Kamet

Ans: B

 

Q21. The largest percentage of forest area in India is in which of the following regions?

A. Himalayan Region

B. Western Ghats

C. Eastern Ghats

D. PeninsularPlateau

Ans: D

 

Q22. The length of railways per 1000 sq km is longest in the state of:

A. Haryana

B. West Bengal

C. Bihar

D. Punjab

Ans: D

 

Q23. The ‘Diphu Pass’ is located on which Border Line?

A. Durand Line

B. Palk Strait

C. McMohan Line

D. Radcliffe Line

Ans: C

 

Q24. Which of the following pair(s) is/are correctly matched?

State                              Major producer of

i. Karnataka                      Maize

ii. Punjab                          Pulses

iii. Madhya Pradesh           Maize

iv. Uttar Pradesh              Sugarcane

Code:

A. i, ii and iii

B. None

C. i and iv only

D. i and iii only

Ans: C

 

Q25. The river Cauvery flows from _______ to ________

A. Andhra Pradesh to Tamil  Nadu 

B. Karnataka to Maharashtra 

C. Karnataka to Tamil Nadu 

D. Kerala to Tamil Nadu 

Ans: C

 

Q26. Which one of the following rivers is not the tributary of Ganga?

A. Indravati

B. Son 

C. Gomati

C. Yamuna

Ans: A

 

Q27. The Karakoram Pass links _______ and ________

A. Afghanistan and Pakistan 

B. China and Pakistan 

C. China and India 

D. Afghanistan and Iran

Ans: C

 

Q28. Which of the following states doesn’t lie completely in the Himalayas?

A. Arunachal Pradesh

B. Uttarakhand

C. Sikkim

D. Punjab

Ans: D

 

Q29.The river Ganga emerges from Gangotri Glacier and ends at ______

A. Pacific Ocean

B. Bay of Bengal

C. Arabian Sea

D. Indian Ocean

Ans: B

 

Q30. Which of the following trees shed their leaves once a year?

A. Deciduous trees

B. Coniferous trees

C. Evergreen trees

D. Both deciduous and coniferous trees

Ans: A

 

Q31. Which one of the following National parks is not correctly matched?

A. Balpakhran – Meghalaya

B. Bhagwan Mahavir – Bihar

C. Guindy – Tamil Nadu

D. Molem- Goa

Ans: B

 

Q32. How does La-Nina affect the Pacific Ocean?

A. Decreases salinity of ocean

B. Cools downs the temperature of water

C. Maintains stable temperature of water

D. Increases salinity of ocean

Ans: B

 

Q33. Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?

A. Gujarat

B. Andhra Pradesh

C. Madhya Pradesh

D. Rajasthan

Ans: D

 

Q34. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

A. Mount Koya

B. Mount Diavolo

C. Saddle Peak

D. Mount Thuiller

Ans: C

 

Q35. The Headquarters of the South-Central Railway is at:

A. Bangalore

B. Hubli

C. Secundrabad

D. Hyderabad

Ans: C

 

Q36. Look at the following pairs of hills and the regions in which they are situated:

Hills                               Region

i. Garo Hills            North-east India

ii. Javadi Hills         Central India

iii. Maikal Hills         South India

Which of the above pairs is/are correctly matched?

A. i and iii only

B. i, ii and iii

C. i only

D. ii and iii only

Ans: C

 

Q37. Which state is the largest producer of tobacco in India? 

A. Gujarat 

B. Andhra Pradesh 

C. Karnataka 

D. Madhya Pradesh 

Ans: B

 

Q38. Where is the one horned rhinoceros found? 

A. Arunachal Pradesh 

B. West Bengal and Assam 

C. Arunachal Pradesh and Assam 

D. West Bengal and Tripura

Ans: B

 

Q39. The northern plain of India has been formed by the interplay of the three major river systems, namely– the Indus, the Ganga and the ___________

A. Brahmaputra

B. Krishna

C. Kaveri

D. Mahanadi

Ans: A

 

Q40. Which of the following rivers flows from India to Pakistan?

A. Satluj

B. Ghaghra

C. Betwa

D. Tapi

Ans: A

 

Q41. Look at the following pairs of national parks and the regions in which they are situated:

National Park              Region

i. Bandavgarh         Western India

ii. Bandipur             Southern India

iii. Manas                North-eastern India

Which of the above pairs is/are correctly matched?

A. i, ii and iii

B. i only

C. ii and iii only

D. i and iii only

Ans: C

 

Q42. The Indira Gandhi Canal draws its water from the river(s):

A. Yamuna

B. Chambal

C. Satluj

D. Satluj and Beas

Ans: D

 

Q43. The local storms in the northeastern part of India during hot weather season are called  ______ 

A. Norwesters 

B. Loo 

C. Mango showers 

D. Monsoon

Ans: A

 

Q44. Match the following: 

River                      Tributary 

(a) Godavari           1. Son 

(b) Krishna             2. Chambal 

(c) Yamuna             3. Bhima 

(d) Ganga               4. Manjira 

          (a)      (b)     (c)      (d) 

A.       4        3        2        1 

B.       4        2        3        1 

C.       1        2        3        4 

D.      1        3        2        4

Ans: A

 

Q45. The highest Plateau in India is the  _________ 

A. Deccan Plateau 

B. Chota Nagpur Plateau 

C. Ladakh Plateau 

D. Malawa Plateau

Ans: A 

 

Q46. The Eastern Himalayas are also called _______

A. Siwaliks

B. Purvachal 

C. Duns

D. Terai 

Ans: B

 

Q47. Which one of the following mines has the best quality of coking coal?

A. Bailadila

B. Jharia

C. Raniganj

D. Singrauli

Ans: B

 

Q48. The potential to generate tidal power in India is available on which coast? 

A. Konkan coast 

B. Malabar coast 

C. Coromandel coast

D. Gujarat coast 

Ans: D

 

Q49. The highest peak in Aravalli range is  ______

A. Guru Shikhar

B. Doddabetta 

C. Mahendragiri

D. Anai Mudi 

Ans: A

 

Q50. Which of these states are major iron-ore producing states in India?

A. Assam, Bihar, Meghalaya, Tripura and West Bengal

B. Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha, Goa and Karnataka

C.  Maharashtra, Gujarat, Rajasthan, Punjab and Uttarakhand

D. Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu and Kerala

Ans: B

 

Q51. The National Highway 1A connects Leh to Kashmir Valley through ________ pass?

A. Khyber

B. Zoji la

C. Nathula

D. Karakoram

Ans: B

 

Q52. Which one of the following statements is not correct?

A. Crude oil is found in metamorphic rocks.

B. Crude oil is found at the place of its formation.

C. Crude oil overlain with gases.

D. The origin of crude oil is considered to be organic.

Ans: A

 

Q53. China does not share its border with which Indian state?

A. Bihar

B. Arunachal Pradesh

C. Himachal Pradesh

D. Sikkim

Ans: A

 

Q54. The longitudinal valley lying between lesser Himalaya and the __________ are known as Duns

A. Himadri

B. Himachal

C. Shiwaliks

D. Tibet

Ans: C

 

Q55. ________ is separated from India by a narrow channel of sea formed by Palk Strait and the Gulf of Mannar

A. Sri Lanka

B. Myanmar

C. Bangladesh

D. Pakistan

Ans: A

 

Q56. Which of the following river originates in Nepal and flows into the Ganges?

A. Kosi

B. Jhelum

C. Chenab

D. Ravi

Ans: A

 

Q57. The Western Ghats was included in the UNESCO World Heritage List in:

A. 2010

B. 2011

C. 2012

D. 2013

Ans: C

 

Q58. Which National Park in Nepal is a continuation of India’s Valmiki National Park?

A. Chitwan National Park

B. Bandipur National Park

C. Dudhwa National Park

D. Jim Corbett National Park

Ans: A

 

Q59. ‘Sholas’ are tropical forests found in  ______

A. The Eastern Ghats

B. The Western Ghats

C. The Himalayas 

D. The Vindhya

Ans: B

 

Q60. When was the first cotton mill set up in India? 

A. 1814

B. 1824 

C. 1854

D. 1864 

Ans: C

 

Q61. Which city is known as Manchester of India? 

A. Chennai

B. Kolkata 

C. Ahmedabad

D. Mumbai

Ans: C

 

Q62. Salem steel plant is located in: 

A. Andhra Pradesh 

B. Tamil Nadu 

C. Karnataka 

D. Kerala 

Ans: B

 

Q63. Jamshedpur, Bokaro, Bhadravati are the important centers of: 

A. Cotton textile industries 

B. Iron and steel industries 

C. Watch making industries 

D. All of the above 

Ans: B

 

Q64. Out of the following which region has the largest reserve of natural gas?

A. Bassein basin

B. Gulf of Khambat

C. Godavari & Krishna basin

D. Barmer (Rajasthan) 

Ans: A

 

Q65. ‘Indian Standard Meridian’ passes through the states of  UP, M.P:

A. AP and Karnataka 

B. AP and Tamil Nadu 

C. Karnataka and Tamil Nadu 

D. Orissa and AP 

Ans: D

 

Q66. The Lakshadweep Islands are situated in:

A. Indian Ocean 

B. Arabian sea 

C. Bay of Bengal 

D. None of these 

Ans: B

 

Q67. Which foreign country is closest to the Andaman Islands? 

A. Sri Lanka

B. Myanmar 

C. Indonesia

D. Pakistan 

Ans: B

 

Q68. State in India with the longest coastline is
A. Maharastra
B. Kerala
C. Gujrat
D. West Bengal

Ans: C

 

Q69. Which one of the following aluminum plants is not correct?

A. BALCO-Korba

B. HINDALCO- Renukoot

C. INDAL-Hirakud

D. MALCO- Madras

Ans: D

 

Q70. How many Indian states share their boundaries with Nepal?
A. 3
B. 4
C. 8
D. 5
Ans. D

 

Q71. Which of the following are the southern-most hills of India?

A. Nilgiri Hills

B. Anamalai Hills

C. Cardamom Hills

D. Shevaroy Hills

Ans: B

 

Q72. Which of the following is the third highest waterfall in India?

A. Barehipani Falls

B. Courtallam Falls

C. Suruli Falls

D. Agaya Gangai

Ans: A

 

Q73. Which of the following biosphere reserves was first established by the Government of India?

A. Sundarbans Biosphere Reserve

B. Gulf of Mannar Biosphere Reserve

C. Nanda Devi Biosphere Reserve

D. Nilgiri Biosphere Reserve

Ans: D

 

Q74. Which one of the following pairs of islands does the Ten Degree Channel separate?

A. Andaman and Nicobar

B. Maldives and Lakshadweep

C. Sumatra and Java

D. Nicobar and Sumatra

Ans: A

 

Q75. Which of the following flows/flow through Arunachal Pradesh?

i. Barak

ii. Lohit

ii. Subansiri

Code:

A. i only

B. ii and iii only

C. i and ii only

D. i, ii, and iii

Ans: B

 

Q76. Which one of the following statements is not correct?

A. Gujarat has the longest coastline in India.

B. Indira Gandhi Canal is the longest canal in India.

C. Kaharbude is the longest tunnel in India.

D. Kovalam is the longest sea-beach in India.

Ans: D

 

Q77. Which of the following is/are correctly matched:

Hills                                       Region

i. Cardamom Hills             Coromandel Coast

ii. Kaimur Hills                  Konkan Coast

ii. Mahadeo Hills               Central India

iv. Mikir Hills                    North-East India

Code:

A. iii and iv

B. ii and iv

C. I and ii

D. ii and iii

Ans: A

 

Q78. Which region consists of multiple layers of solidified flood basalt? 

A. Deccan Trap 

B. Kashmir Valley 

C. Shiwalik Range 

D. Tista Raidak 

Ans: A

 

Q79. Which of the following is the right order in which these mountains occur as one goes from south to north India?

A. Doda Betta, Kamet, Dhupgarh, Mahabaleshwar

B. Doda Betta, Mahabaleshwar, Dhupgarh, Kamet

C. Dhupgarh, Kamet, Doda Betta, Mahabaleshwar

D. Dhupgarh, Mahabaleshwar, Doda Betta, Kamet

Ans: B

 

Q80. The Talcher coalfields are located in:

A. Odisha

B. Jharkhand

C. Chhattisgarh

D. West Bengal

Ans: A

 

Q81. Which state of India has the longest mainland coastline?

A. Gujarat

B. Kerala

C. Maharashtra

D. Odisha

Ans: A

 

Q82. Himalayan mountain range falls under which type of mountains?

A. Block Mountain

B. Residual Mountain

C. Accumulated Mountain

D. Fold Mountain

Ans: D

 

Q83.The Karakoram Range is a part of

A. Trans-Himalayas

B. Greater Himalayas

C. Lesser Himalayas

D. Shiwalik

Ans: A

 

Q84. Which of the following state receives rainfall due to western disturbances?

A. Punjab

B. West Bengal

C. Kerala

D. Gujarat

Ans: A

 

Q85. The hills that connect the Eastern Ghats and the Western Ghats are the:

A. Nilgiris

B. Javadi hills

C. Aravalli

D. Puducherry

Ans: A

 

Q86.The Betwa River is a tributary of the:

A. Ganga

B. Yamuna

C. Son

D. Chambal

Ans: B

 

Q87. The part of the Himalayas between Tista and Dihang rivers is known as _________ Himalayas

A. Nepal

B. Kashmir

C. Assam

D. Jammu

Ans: C

 

Q88. The ____ range in India is the oldest mountain range of the  world 

A. Satpura

B. Aravalli 

C. Himalaiya

D. Siwaliks 

Ans: B

 

Q89. ‘Shifting cultivation’ is also known as ____ in north-east India.

A. Ladang

B. Chena

C. Jhum

D. Logan

Ans: C

 

Q90. The highest peak of South India is  _____

A. Doddabetta

B. Anai Mudi 

C. Mahendragiri

D. Mt. Abu

Ans: B

 

Q91. The 28° N latitude that passes through Sikkim also passes through _______

A. Uttarakhand

B. Rajasthan

C. Himachal Pradesh

D. Punjab

Ans: B

 

Q92. In which state of India does the Wild Ass Sanctuary lie?

A. Tamil Nadu

B. Gujarat

C. Kerala

D. Madhya Pradesh

Ans: B

 

Q93. Which of the following passes does not lie in Ladakh?

A. Changla Pass

B. Khardung La

C. Shipki La

D. Tanglang La

Ans: C

 

Q94. Coral reefs are found in:

(a) Gulf of Kachchh

(b) Andaman and Nicobar Islands

(c) Gulf of Mannar

(d) Sundarbans

Code:

A. (a), (b) and (c)

B. (b) and (d)

C. (a) and (c)

D. (a), (b), (c) and (d)

Ans: A

 

Q95. Match List I with List II and choose the right answer

List I                                        List II

(a) National Park              1. Dudhwa

(b) Sanctuary                   2. Harike

(c) Biosphere Reserve     3. Chilika

(d) Wetland                      4. Nokrek

Code:

          (a)      (b)     (c)      (d)

A.       2        4        3        1

B.       1        3        4        2

C.       2        3        4        1

D.      1        4        3        2

Ans: B

 

Q96. In which of the following plains Dry farming is extensively practiced? 

A. Punjab plains

B. Coromandel plains 

C. Deccan plains 

D. Kanara plains

Ans: C

 

Q97. Which of the following pairs is not correctly matched?

(Soil)                                  (State)

A. Regur                      Maharashtra

B. Alluvial                    Uttar Pradesh

C. Red and yellow        Chhattisgarh

D. Laterite                     Punjab

Ans: D

 

Q98. Match List-I with List-II and select the correct answer

List-I                        List-II

(Port)             (Special feature)

(a) Kandla             1. Deepest landlocked protected port

(b) Kochi              2. Located at mouth of lagoon

(c) Vishakhapatnam 3. Tidal port

(d) Kolkata              4. Inland riverine port

Codes :

          (a)      (b)     (c)      (d)

A.       3        1        2        4

B.       3        2        1        4

C.       4        1        2        3

D.      4        2        1        3

Ans: B

 

Q99. The cotton textile industry is located in western India, what is the main reason for it?

A. Cotton Belt

B. Skilled Labour

C. Power

D. All of these

Ans: D

 

Q100. __________is the oldest oil field in India and still producing oil

A. Ankleshwar

B. Naharkatiya

C. Digboi

D. Bombay High

Ans: C


Also Read: 100+ Important MCQs on Physiography of India

 

Leave a Comment