100+ Modern Indian History MCQs for Competitive Exams [PDF]

Modern Indian History is an essential part of Civil Services, State PCS, SSC, Railway, Defence & other competitive exams. In this article, we’ve provided 100+ Modern Indian History MCQs which will be immensely useful for all Competitive Exams. At the end of this article, Free PDF is also given.

Q1. Who was the first Governor General of British India?

A. Lord William Bentinck

B. Lord Dalhousie

C. Lord Cornwallis

D. None of these

Ans: A

 

Q2. The movement of the local farmers of Bardoli in Gujarat against the British in 1928 was led by __________.

A. Vallabhbhai Patel

B. Lokmanya Tilak

C. Jawaharlal Nehru

D. Lal Bahadur Shastri

Ans: A

 

Q3. Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?

A. Anant Singh

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Bhagat Singh

D. Dadabhai Naoroji

Ans: B

 

 Q4. Which Portuguese governor captured Goa from the ruler of  Bijapur? 

(a) Vasco da Gama 

(b) Francisco Almeida 

(c) Nino-da-cunha 

(d) Albuquerque

Ans: D

 

 Q5. Where was the ‘Azad Hind Fauj’ founded?

A. Singapore

B. Thailand

C. Britain

D. Italy

Ans: A

 

Q6.  Lord Cornwallis is known for _____.

A. permanent revenue settlement of Bengal

B. attacking the caste system

C. land revenue settlement of United States

D. ryotwari settlement of Madras

Ans: A

 

Q7. Who was the founder of the Ghadar Party?

A. Basant Kumar Biswas

B. Sohan Singh Bhakna

C. Ram Prasad Bismil

D. Kartar Singh

Ans: B

 

Q8. Who shot dead John Saunders on 17th December 1927?

A. Bhagat Singh

B. Mangal Panday

C. Sukhdev

D. Bipin Chandra Pal Singh

Ans: A

 

Q9. Which act ended the “Trade Monopoly” of the East India Company?

A. Regulating Act of 1773

B. Pitt’s India Act of 1784

C. The Charter Act of 1833

D. The Charter Act of 1813

Ans: D

 

Q10. The Poona Pact was signed between Mahatma Gandhi and __________.

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Lord Irwin

C. Subhash Chandra Bose

D. B. R. Ambedkar

Ans: D

 

Q11. Which Governor General abolished the ‘Sati System’ in India?

A. Lord Canning

B. Lord Ripon

C. Lord Wiliam Bentinck 

D. Lord Dalhousie

Ans: C

 

Q12. Where did the leader of the Individual Satyagraha movement,  Acharya Vinoba Bhave started this movement?

A. Nashik

B. Poona

C. Pavnar

D. Nagpur

Ans: C

 

Q13. In 1876, the Indian National Association was established by _______ in Calcutta.

 A. V. K. Chiplunkar

B. Anand Mohan Bose

C. Shishir Kumar Ghosh

D. Badruddin Tyabji

Ans: B

 

Q14. The Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed in the year ________ with an aim to overthrow the British.

A. 1992

B. 1930

C. 1921

D. 1928

Ans: D

 

Q15. Mahatma Gandhi formed the Natal Indian Congress in the year____.

A. 1874

B. 1854

C. 1863

D. 1894

Ans: D

 

 Q16. The Khilafat Movement of 1920 was organized as a protest against the injustice done to _____.

A. Iraq

B. Turkey

C. Egypt

D. Afghanistan

Ans: B

 

Q17. As a reaction to Rowlatt Act, ______ was organized as National Humiliation Day.

A. 6th April 1919

B. 8th May 1920

C. 2nd February 1913

D. 14th June 1921

Ans: A

 

Q18. The Sepoy Mutiny in India started from _____.

A. Meerut

B. Bareilly

C. Champaran

 D. Rajkot

Ans: A

 

 

Q19. British East India Company defeated the Portuguese in the _____.

A. Battle of Suvali

B. Battle of Buxar

C. Battle of Plassey

D. Battle of Chamkaur

 Ans: A

 

Q20. The Aligarh Movement was started by_____ .

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Maulana Manzoor Ahsan

C. Dr Maghfoor Ahmad Ajazi

D. Syed Ahmed Khan

Ans: D

 

Q21. Who led the English Army in the Battle of Buxar?

A. Lord Clive

B. Vansittart

C. Hector Munro

D. Eyre Coot

Ans: C

 

Q22. Which of the following rebellion/agitation did NOT happen in the area of Bengal?

A.  Sannyasi Rebellion

B.  Chuar Rebellion

C.  Pagal Panthi rebellion

D.  Baghera Rebellion

Ans: D

 

Q23. For the first time in India, the Kisan Diwas was celebrated on which of the following years?:

A. 1936

B. 1937

C. 1930

D. 1926

Ans: A

 

 Q24. Which of the following events is not related to the era of Warren Hastings?

A. First Anglo-Maratha War

B. Rohilla War

C.  Chait Singh Incident

D. The establishment of the College of Hellbury

Ans: D

 

Q25. In 1852, Who published the newspaper ‘Satyaprakash’ in Gujarati

A. Gangadhar Rao

B. Vishnu Shastri

C. Gopal Hari Deshmukh

D. Karsandas Mulji

Ans: D

 

Q26. Who was elected the President of All India Workers and Peasants Party in Calcutta in 1928?

A. M.N. Joglekar

B.  Shripad Amrit Dange

C. Sahel Singh Josh

D.  Mujaffar Ahmed

Ans: C

 

Q27. Who among the following is considered as a political guru of Mahatma Gandhi

A. Dadabhai Naoroji

B.  Gopal Krishna Gokhale

C.  Lala Lajpat Rai

D.  Bal Gangadhar Tilak

Ans: B

 

Q28. In which year Swami Vivekananda established the Ramakrishna Mission at Belur

A. 1885

B. 1890

C. 1897

D. 1901

Ans: C

 

Q29. Whom did Lord Minto send to Ranjit Singh to make a peace immediate before the Treaty of Amritsar (1809)?

A. Robert Rebert

B. Joshua Child

C. Ochterlony

D. Charles Metcalfe

Ans: D

 

Q30. Which of the following movement is related to the Teenkathiya system?

A. Tebhaga Movement

B.  Kheda Satyagraha

C. Champaran Satyagraha

D. Bardoli Satyagraha

Ans: C

 

Q31. Which Governor-General of India used to write poetry with the name of “Owen Meredith”?

A. Lord Dalhousie

B. Lord Ripon

C. Lord Lytton

D. Lord Canning

Ans: C

 

Q32. Which of the following events is NOT considered for the time being of Viceroy Lord Lytton?

A. Afghan War

B. Burma war

C. Arms Act

D. Press Act

Ans: B

 

 Q33. Which of the following pairs is not correctly matched?

A. Munda Rebellion: 1899

B. Vellore Mutiny: 1806

C. Santhal Rebellion: 1855

D. Chuar Rebellion: 1870

Ans: D

 

Q34. Who of the following leaders is NOT associated with Champaran Satyagraha?

A. Anugraha Narain Sinha

B. J.B. Kripalani

C. Braj Kishore Prasad

D. Sardar Patel

Ans: D

 

Q35. Salt March also known as Dandi March was initiated by ________.

A. Raja Ram Mohan Roy

B. Mahatma Gandhi

C. Avantikabai Gokhale

D. Kasturba Gandhi

Ans: B

 

Q36. Chauri Chaura incident took place in?

A.1902

B.1912

C.1922

D.1932

Ans: C

 

Q37. Which of the following newspapers is NOT related to Madan Mohan Malaviya? 

A. Leader

B. Comrade

C. Hindustan

D. Abhyudaya

Ans: B

 

Q38. At which session of Congress was the first foreign leader to chaired?

 A. Allahabad

B. Guwahati

C. Calicut

D. Belgaum

Ans: A

 

Q39. Which of the following governor generals used to call himself as Bengal Tiger?

 A. Lord Clive

B. Warren Hastings

C. Lord Cornwallis

D. Lord Wellesley

Ans: D

 

Q40. Which of the following were NOT related to the Congress Socialist Party?

 A. Acharya Narendradev

B. Ram Manohar Lohia

C.Jai Prakash

D. Subhash Chandra Bose

Ans: D

 

Q41. Which of the following movements was headed by Sitaram Raju?

A. Kuka Movement

B. Rampa Movement

C. Pabna Agitation

D. Bardoli Satyagraha

 Ans: B

 

 Q42. E.P. Ramaswamy Naicker is associated with which of the following movements?

A. Self-respect movement

B. Viacom movement

C. Justice movement

D. Ezhava movement

Ans: A

 

Q43. Which of the following rebellion occurred due to the removal of King Bharmal?

A. Kutch Rebellion

B. Surat Rebellion

C. Khasi Rebellion

D. Bhil Rebellion

Ans: A

 

Q44. When was the Arya Samaj divided on principles?

A. 1893

B. 1895

C. 1903

D. 1913

Ans: A

 

Q45. For the first time, postage stamps were released in which of the following reign?

A. Lord Ripon

B. Lord Lytton

C. Lord Dalhousie

D. Lord Canning

Ans: C

 

Q46. Who gave the title of Raja to Ranjit Singh?

A. Diwan Shah

B. Lord Lake

C. Zaman Shah

D. King of Kashmir

Ans: C

 

Q47. Which of the following is related to the Tinkathia Pratha?

A. Champaran

B. Kheda

C. Bardoli

D. Darbhanga

Ans: A

 

Q48. In which of the following years sea travel has been made mandatory for Indian soldiers?

A. 1854 A D

B. 1856 AD

C. 1857 AD

D. 1858 AD

Ans: B

 

Q49. The famous Kosijura Case of Bengal happened in whose reign?

A. Warren Hastings

B. Lord Cornwallis

C. John Shore

D. Wellesley

Ans: A

 

Q50. Sikh Khalsa Army was formed under the rule of _______.

A. Sher Shah

B. Rana Pratap

C. Hemu Vikramaditya

D. Ranjit Singh

Ans: D

 

Q51. Which of the following leaders formed ‘India Home Rule Society’?

A. Shyamji Krishna Varma

B. Annie Besant

C. Lala Hardayal

D. Bal Gangadhar Tilak

Ans: A

 

 Q52. In which year did Vivekananda participate in the Parliament of the World’s Religions?

A. 1893 A D

B. 1895 AD

C. 1897 AD

D 1899 AD

Ans: A

 

Q53. Which of the following organizations was established outside India?

A. Indian Association

B. East India Association

C. Bengal-British India Society

D. India league

Ans: B

 

Q54. Which of the following was not done during the time of Lord Curzon?

A. Partition of Bengal

B. Formation of Bhartiya Lok Seva Mandal

C. Establishment of the Famine Commission

D. Formation of Hunter Commission

Ans: D

 

Q55. Which of the following work is not credited to Lord Dalhousie?

A. Merger of Punjab

B. Merger of Bengal

C. Merger of Mysore

D. Merger of Satara

Ans: B

 

Q56. In which session of the Congress was the slogan of the Simon Commission’s boycott?

A. Calcutta Convention (1928)

B. Madras Session (1927)

C. Surat Session (1907)

D. Nagpur session (1920)

Ans: B

 

 Q57. Which Portuguese governor transferred the capital from  Cochin to Goa? 

A. Vasco da Gama 

B.  Francisco Almeida 

C.  Nino-da-cunha 

D.  Albuquerque

Ans: C

 

Q58. Tobacco was introduced in  India by the:

A.  French

B. Portuguese 

C.  English

D.  Arabs

Ans: B

 

Q59. The battle of Wandiwash (1760)  was fought between: 

A.  Marathas and the Portuguese 

B.  The English and the French 

C.  The English and the  Portuguese 

D.  Marathas and the English

Ans: B

 

Q60. Which of the British Officials defeated the Portuguese at  Sowlley?

A. William Hawkins 

B. Thomas Best 

C. Thomas Roe 

D. Josiah Child

Ans: B

 

Q61. Who among the following was an ally of Mir Qasim in the  Battle of Buxar?

A. Haider Ali 

B. Maharaja Ranjit Singh 

C. Malhar Rao Holkar 

D. Shah Alam II

Ans: D

 

Q62. Match the following:

 List I (Year)           List II (Event) 

(a) 1775                 i. First Anglo– Burmese War 

(b) 1780                ii. First Anglo-Afghan War 

(c) 1824                iii. First Anglo– Maratha War 

(d) 1838                iv. Second Anglo– Mysore War 

A        B        C       D 

A.       iii       iv         i         ii 

B.       ii       iii        v         i 

C.       iv      iii       ii         i 

D.      iii       i         ii         iv 

Ans: A

 

Q63. Which one among the following states was first annexed by Lord  Dalhousie under the Doctrine of Lapse?

 (a) Nagpur

(b) Jhansi 

(c) Sambhalpur

(d) Satara

Ans: D

 

 Q64. ‘Neel Darpan’ is a play based on the story of Indigo Rebellion of Bengal of 1860-61. Who authored it?

A. Dinabandhu Mitra 

B. Bankim Chandra  Chattopadhyaya 

C.  Sisir Kumar Ghosh and Motilal  Ghosh jointly 

D. Madhusudan Datta

Ans: A

 

Q65. In which of the following year was the first Railway line between Bombay and Thane laid?

(a) 1853

(b) 1854 

(c) 1856

(d) 1858 

Ans: A

 

Q66. The aim of education as stated  by the Wood’s despatch of 1854  was:

A. The creation of employment  opportunities for native  Indians 

B. The spread of western culture  in India 

C. The promotion of literacy  among the people using  English medium of language 

D. The introduction of scientific  research and rationalism in the  traditional Indian education

Ans: C

 

 Q67. In 1856, Awadh would not have  been annexed by the British  empire if the Nawab of Awadh  had:

A. Allied with the British 

B. Not refused to introduce  reforms as suggested by the  British 

C. Fought against the British 

D. A natural heir

Ans: B

 

Q68. The masterstroke of Lord  Wellesley to establish British paramountcy in India was: 

A. Doctrine of Lapse 

B. Subsidiary Alliance 

C. Mediatisation 

D. Annexation of Indian States 

Ans: B

 

 Q69. Which Governor-General of  India introduced the East  India Company policy named  ‘Doctrine of Lapse’? 

A. Warren Hastings 

B. Lord Cornwallis 

C. Lord Wellesley 

D. Lord Dalhousie

Ans: D

 

 Q70. Match the following:    

List I (Governor)       List II (Year of Appointment) 

(a) Lord Cornwallis           i. 1786 

(b) Lord Dalhousie            ii. 1798 

(c) Lord Mornington          iii. 1828 

(d) Lord William Bentinck   iv. 1848 

A        B        C        D

A.       i         iv       ii       iii 

B.       ii        iii       iv       i 

C.       iv      iii       ii        i 

D.      iii       i         ii        iv

Ans: A

 

Q71.  Match the following:  

List I (Years)             List II (Events) 

(A) 1764                i. Wood’s Despatch 

(B) 1829                ii. Widow Remarriage  Act 

(C) 1854                iii. Abolition of Sati 

(D) 1859                iv. Battle of Buxar 

A        B        C       D 

(a)      i        iv       ii        iii 

(b)     ii        iii       iv       i 

(c)      iv      iii       i         ii 

(d)     iii       i         ii        iv 

Ans: C

 

Q72. Consider the following  statements:

(a) Warren Hastings was the first Governor-General who established a regular police force in India on the British  Pattern. 

(b) A Supreme Court was  established at Calcutta by the  Regulating Act, 1773. 

(c)The Indian Penal Code came into effect in the year 1860. 

Which of the statements given above are correct? 

A.  i and ii 

B.  ii and iii 

C.  i and iii 

D.  All of the above

Ans: B

 

Q73. The capital of Tipu Sultan,  where he died while fighting  the Fourth Anglo-Mysore war  in 1799, was

A. Bangalore 

B. Srirangapatnam 

C. Mysore 

D. Hellebid or Halebid 

Ans: C

 

Q74. The Permanent settlement  Introduced by Cornwallis in  Bengal is known as: 

A. Ryotwari System 

B. Mahalwari System

C. Zamindari System 

D. Iqtadari System

Ans: C

 

Q75.. Who was appointed as the  chairman of committee to  work out the details of Wardha  Scheme?

A. Maulana Abul Kalam Azad 

B. S. Radhakrishnan 

C.  Rajendra Prasad 

D.  Zakir Hussain

Ans: D

 

Q76. Which of the following were  introduced during Dalhousie’s  Administration?  

i.  Indian Railways 

ii. Public Works Department 

iii. English as medium of  instruction 

iv. Permanent Settlement of land  revenue 

A.  i and ii 

B. i, ii and iv 

C.  i, ii and iii 

D. All of the above 

Ans: A

 

Q77. Ilbert bill was related to: 

A. Press 

B. Education 

C.  Judiciary 

D.  Executive expansion 

Ans: C

 

 Q78. Which of the following pairs is  not correctly matched? 

A. Lord Dalhousie – Doctrine of  Lapse 

C.  Lord Minto – Indian Councils  Act, 1909 

B. Lord Wellesley – Subsidiary  Alliance 

A. Lord Curzon – Vernacular  Press Act, 1878

Ans:  D

 

Q79.  Which of the following statements regarding The  Government of India Act, 1919  is/are correct?  i. The term of Legislative  Assembly was to be three years 

ii. The distribution of seats  among different provinces was  based on the population 

iii. Principle of separate electorate was extended to Sikhs. 

A. i and ii 

B. i and iii 

C. ii and iii 

D. All of the above 

Ans: B

 

 Q80. Under whose administration did the Archaeological Survey of India start functioning? 

A. Warren Hastings 

B. Curzon 

C. Canning 

D. Ripon

Ans: C

 

 Q81. Who among the following is known as the Father of Local  Self Government in India? 

A. Lord Dalhousie 

B. Lord Ripon 

C. Lord Minto 

D. Lord Reading 

Ans: B

 

Q82. Under whose Governor Generalship was the hated Vernacular Press Act passed in  1878?

A. Lord Canning 

B. Lord Ripon 

C. Lord Lytton 

D. Lord Minto 

Ans: C

 

Q83. Match the following: 

List I  (Visit of)                 List II  (Associated with) 

(a) King George  V            i. Lord Wavell 

(b) Cripps Mission             ii. Lord Hardinge 

(c) Cabinet Mission           iii. Lord Irwin 

(d) Simon Commission      v. Lord Linlithgow 

A        B        C        D 

A.       iii      iv       i         ii 

B.       ii        iv       i         iii 

C.       iv       iii       ii        i 

D.      iii       i         ii        iv

Ans: B

 

Q84. The Vernacular Press Act,  1878 was repealed under the  Governor-Generalship of: 

A.  Lord Minto 

B.  Lord Ripon 

C.  Lord Lytton 

D.  Lord Reading 

Ans: B

 

Q85. Under which Government of  India Act, the British Crown  assumed direct administration  of India in the new British Raj? 

A.  Act of 1658

B.  Act of 1758 

C.  Act of 1858

D.  Act of 1947 

Ans: C

 

Q86. Joseph François Dupleix was  the commander of which forces  in India?

A.  French

B.  British 

C.  American

D.  Dutch 

Ans: A

 

Q87. When was The Permanent  Settlement enforced? 

A. 1693

B. 1793 

C. 1893

D. 1933 

Ans: B

 

 Q88. Which Treaty was signed  during the first Anglo–Burmese  War? 

A. Treaty of Lahore 

B. Treaty of Gandamak 

C. Treaty of Yandabo 

D. Treaty of Mangalore 

Ans: C

 

Q89. Which Treaty was signed during the third Anglo–Mysore  War? 

A. Treaty of Lahore 

B. Treaty of Gandamak 

C. Treaty of Yandabo 

D. Treaty of Srirangapatnam 

Ans: D

 

Q90. Which place was annexed by Britishers during second Anglo–Burmese War? 

A. Rangoon

B. Pegu 

C. Thibaw

D. Burma

Ans: D

 

Q91. Who of the following was  the target of an assassination  attempt in the Delhi conspiracy  case headed by Rash Bihari  Bose in 1911

(a) Lord Chelmsford 

(b) Lord Ripon 

(c) Lord Hardinge 

(d) Lord Minto 

Ans: C

 

Q92. Which of the following is correct regarding Third Anglo-Afghan War? 

i.Treaty of Rawalpindi was signed.

ii. Treaty of Lahore was signed 

iii. Durand line was reaffirmed  between British India and  Afghanistan 

A. Only i

B. Only iii 

C.  I & iii

D. ii & iii

Ans: C

 

 Q93. Who was the author of the book Gulamgiri?

A.  C.R.Das 

B. Veeresalingam Pantulu 

C.  Keshab Chandra Sen 

D.  Jyotiba Phule 

Ans: D

 

 Q94. Dinabandhu Sarvajanik Sabha  was founded by:

A.  E. V. Ramaswami Naickar 

B.  Jyotibha Phule 

C.  Gopalkrishna Gokhale 

D.  Balgangadhar Tilak 

Ans: B

 

 Q95. Who played Socrates to the first generation of the English educated young men of  Bengal?

A. Swami Vivekananda 

B.  Raj Narain Bose 

C.  Henry Vivian Derozio 

D.  Drinkwater Bethune 

Ans: C

 

Q96. The social reformer of  Maharashtra who became  famous by his pen name  ‘Lokhitwadi’ was: 

A.  Atmaram Panduranga 

B.  Bal Gangadhar Tilak 

C.  Gopal Hari Deshmukh

D.  KS Chaplunkar 

Ans: C

 

 Q97. Which of the following was  not a common social reform  attempted by all the Hindu  social reformers of the 19th  century:

A.  Emancipation of women 

B.  Monogamy 

C.  Female education 

D.  Untouchability 

Ans: D

 

Q98. M. G. Ranade, R. G. Bhandarkar,  and N. G. Chandavarkar were  prominent leaders of: 

A.  Brahmo Samaj 

B.  Arya Samaj 

C.  Prarthana Samaj 

D.  None of the above 

Ans: C

 

Q99. Which of the following  statements regarding Raja  Rammohan Roy is correct?

i. He started Atmiya Sabha. 

ii. He wrote ‘A Gift to  Monotheists’. 

iii. He published the precepts of  Jesus. 

iv. He founded Brahmo Samaj. 

A. ii, iii & iv

B. I ii iii

C. I iii & iv

D. All the above

Ans: D

 

Q100. Who wrote – “So far as Bengal  is concerned, Vivekananda may  be regarded as the spiritual  father of Modern Nationalist  Movement”

A. Keshav Chandra 

B. Mahatma Gandhi 

C. S.C. Bose 

D. Raja Ram Mohan Roy

Ans: C

 

Q101. Which one among the following  was not a demand of the  Prarthana Samaj?

A.  Women education 

B.  Widow remarriage 

C.  Raising the age of marriage for  boys and girls 

D.  Abolition of untouchability 

Ans: D

 

Q102. Match the following: 

 List I                         List II 

(a) Moplah revolt          i. Kerala 

(b) Pabna revolt           ii. Bihar 

(c) Eka movement        iii. Bengal 

(d) Birsa Munda revolt   iv. Awadh 

A        B        C       D 

A.       i        iii       iv        ii 

B.       ii       iv        i        iii 

C.       iv       i        ii        iii 

D       iii       i         ii        iv 

 

Click Here to Download Free PDF

 



Leave a Comment